Top Guidelines Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum yetmezliği tanısı, bir dizi check ve muayene sonucu konulabilir. Bu testler ve muayeneler şunları içerebilir:
esas challenge genellikle akciğer dışındadır ve hiperkapniye hipoksemi de eşlik eder. Hiperkapniye
Oksijen tedavisi: Solunum maskesi veya buruna yerleştirilen tüp lawnımıyla ekstra oksijen sağlanır. Evde veya hastanede kullanılabilir ve taşınabilir bir cihazdır.
Ayrıca çOkay ileri düzeydeki hastalara mekanik ventilasyon yapılabilmekte, ağızdan ya da gırtlaktan girilip tüp takılarak solunumun devam etmesi sağlanabilmektedir.
Solunum yetmezliği yaşayan bireye ilk yaklaşım nasıl olmalı? Akut solunum yetmezliği yaşayan birisinin öncelikle solunum yollarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır.
Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
Solunum Yetmezliği: SY • Akut ve kronik ayrımı; • SY nedeni olan hastalığa • klinik bulgulara göre yapılır • Tiplendirme yapmanın önemi; • Yapılacak olan tedavi yaklaşımlarını belirlemek
Akciğer yetmezliği yani solunum yetmezliği kan içinde bulunan oksijen düzeylerinin ciddi düzeyde düşük ya da karbon dioksit düzeylerinin ciddi şekilde yükseldiği bir durumdur. Solunum durumunda olumsuz şekilde etki gösteren hastalıklar ve yaşam koşulları da akciğer yetmezliğine neden olur.
Hastanın durumuna göre farklı tedavi planları oluşturulmakta ve solunum yetmezliğine neden olan hastalık tedavi edilmektedir. Bunun için öncelikle hastaların sigarayı bırakması solunum yetmezliği tipleri ve toksin madde solunması gereken işlerden ayrılması gerekmektedir.
Solunum yetmezliği akut ve kronik olarak ayrılır. Akut solunum yetmezliği aniden ortaya çıkar ve acil bir durumdur. Kronik solunum yetmezliği uzun vadeli bir durumdur ve düzenli olarak kontrol ve bakıma ihtiyaç duyulur.
Astım ataklarında acil bakımın temeli, hastada solunum yetmezliği veya solunum arrestine yol açmadan astım atağının kontrolünün sağlanmasıdır.
Gece boyunca oksimetre ve polisomnografi gibi ek testler, uyku sırasında oksijen seviyelerini değerlendirmek ve kronik solunum yetmezliğine katkıda bulunabilen uyku apnesi gibi durumları teşhis etmek için kullanılabilir.
Her solunum yetmezliği yaşayan hasta için her tedavi uygun olmayabilir. Tedavi, sorunun kaynağına, süresine ve şiddetine bağlı olarak değiştiğinden solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir dolayı solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir en uygun tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Fizik muayene ile solunum yetmezliği şüphesinin oluşmasının ardından tanıyı kesinleştirmek ve solunum yetmezliğine neden olan durumu tespit etmek içinside aşağıdaki gibi kimi tetkikler yapılabilir: